En hesaplı Rotayla: Üsküp
Sevgili gezginler, ulaşımdan konaklamasında yeme içmesinden alışverişine kısacası tüm detaylarıyla bu haftaki rotamız Üsküp…
Hazırsak kemerleri bağlayalım, bu yazı sizde kuş uçuşu etkisi bırakacak…
Yolculuğuma ilk Kosova’dan başlıyorum. Bunu tercih etme sebebim kısa vadede daha hesaplı olacak şekilde fazla ülke görebilmek. Ancak sizler için İstanbul’dan Üsküp’e uçakla direk ulaşımı da araştırdım. İlk olarak kendi tercih ettiğim olan rotayı anlatmak isterim:
1.Rota: Kosova’dan Üsküp’e
Priştine Havalimanı’nda indikten sonra çıkış kapısına gelip hemen sola dönüyoruz. Bizdeki belediye otobüsüne benzeyen ulaşım aracınızı karşınızda görüyorsunuz.
08.00-10.00-12.00-14.00-16.00-18.00-20.00-22.00-24.00 saatlerini ulaşım saatleri olarak sizinle paylaşmak isterim. Bizim ineceğimiz yer “buss staion” yani son durak. Yaklaşık 25 dakikalık bir ulaşım süresinden sonra hedefimize varmış oluyoruz. Bu ulaşımın bize maliyeti 3 euro eğer taksi ile gitmek istiyorsanız size önerim sıkı pazarlık yapmanız.
Otogara vardıktan sonra karşımızda bulunan veznelerden 10 euroya bilet satın alıyoruz. Eğer gidiş dönüş bilet almak isterseniz (Priştine’den Türkiye’ye dönecekler için) 15 euroya alabiliyoruz. Balkan ülkelerinde gidiş dönüş bilet almak daha uygun oluyor, yani siz biletlerinizi aslında 2 ayrı bilet parasından daha uyguna almış oluyorsunuz. Yolculuğumuz yaklaşık 1 saat sürüyor ve ülke sınırında standart prosedür gereği pasaportlarınız kontrol ediliyor. Ben bunun dışında herhangi bir soruyla karşılaşmadım ancak önlem olarak siz kalacağınız yerlerin önceden ücretsiz iptalle rezervasyonunu yaptırabilirsiniz. Yolculuk sırasında otobüs görevlilerinden rica ederek Üsküp şehir merkezinde inerek yolculuğumuzu sonlandırıyoruz.
2.Rota: İstanbul’dan Üsküp’e:
Havalimanından indikten sonra şehir merkezine gidebilmek için 23 km ulaşım mesafesi bulunmaktadır. Toplu taşıma ücretleri ve saatleri ile ilgili bilgi sahibi olabilmek için busbud uygulamasını kullanabilirsiniz
Ve karşınızda tüm ihtişamıyla Üsküp…
Şehir merkezine geldikten sonra İskender Heykeli’ne doğru yürüyoruz. Burada pek meşhur heykeller bizleri karşılarken tarihi Taş Köprüden yürüp gerek her köşesi sanat kokan gerekse tarihiyle bizleri hayran bırakan dokuları hissediyoruz. Yürüyüşümüze devam ederken bizi evimizde hissettirecek tarihi Türk Çarşısı’nda ufak bir gezintinin ardında mevcut lokasyonumuzda bir konaklama yeri seçiyoruz. Bu konuda Booking’den yardım alabilirsiniz.
Benim konaklama yer seçimim Hotel Fama’dan yana oldu. Konaklama yeri seçerken ki beklentilerim genel olarak sadece konforlu konaklama olduğu için benim beklentilerimi gayet de güzel karşıladı. Ancak siz sabah kahvaltım da olsun, öğlen yemeğimde olsun derseniz daha lüks bir yer bakmanızı tavsiye ederim.
Yine de şunu belirtmek isterim ki Üsküp’te konaklayacaksanız otelinizde kahvaltı hizmetine ihtiyacınız yok. Yemek ihtiyaçlarımız için Türk Çarşısı’nda şöyle bir tur atıyoruz ve efsanevi lezzetlerle damak tadımızı şenlendiriyoruz… Ve elbette kahvaltılı bir oteldense uygun fiyatlı bir konaklama yeriyle birlikte dışarıda kahvaltı yapmanız çok daha hesaplı ayrıca porsiyonlar oldukça büyük.
Başka bir konu da para birimi… Benim tavsiyem Türkiye’de Euro yapıp Balkan ülkelerinde, ülkenin dinarına çevirmek bunlardan biri de Üsküp Dinarı. Söylemlerim yatırı tavsiyesi değildir biz tecrübe diyelim; Üsküp Dinarı, TL’nin yarısı değerindedir. Ayrıca ülkede döviz değeri sabittir…
Hadi biraz Türk Çarşısı’nı gezelim…
Burada hemen hemen tüm esnaflar Türkçe biliyor ve bu durum iletişim kurabilmemize daha yardımcı oluyor. Ancak genel olarak ülkede İngilizce konuşarak da insanlarla anlaşabiliyorsunuz. Yeme içme konusunda Türk Çarşısı içerisinde istediğiniz yerde helal ürün yiyebilirsiniz.
Üsküp’te Nerede Ne Yenir?
Çüfte namıdiğer Köfte…
Kesinlikle tek geçerim dediğim, tadı damağınızda kalacak lezzetin adresi KOSMOS. Burada en çok hoşuma giden şeylerden biri de Üsküp salatası. Domates ve salatanın üzerine peynir nasıl oluyor da bu kadar güzel bir lezzet haline dönüşüyor anlamış değilim. Abartısız söylüyorum köfte gelene kadar silip süpüreceksiniz, eşim ve ben öyle yapmıştık
Fiyat olarak 10 köfte (iri büyüklükte) 500 MKD yani 250 TL… Korkmayın dana etiydi. Kuru fasulyesi de meşhur olan bu mekânı mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
Meşhur Burek…
Benim burada asıl aradığım mekân közde börek yapan bir yerdi ancak yaklaşık 6 ay önce kapatılmış. O yüzden Türk Çarşısı’nın sonunda bulunan Eski Kasaba Börek evinde bu tatları denedik. Gayet başarılı ve fiyat performans diyebileceğim bir tattı. Börek porsiyon fiyatları 50 MKD, kıymalı böreğin içi gayet yoğun bir kıymaya sahip öte yandan peynirleri çok lezzetli ama patatesli börek pek benim damak tadıma göre değildi. Bizim patates harcına benzer bir harca sahip bir baharat aromasını bulamadım ancak o da başarılı bir tattı. Öte yandan burada ekmek arası börek yiyenlere de şaşırmayın çünkü oldukça popüler…
Tatlı deyince Tiramisu diyorlar…
Tiramisu her ne kadar benim aradığım bir tatlı olmasa da yine de tadına baktım. Uygun fiyatlı güzel bir mekan olarak Ohrid Kafeyi önerdiler, bir sonraki rotamız bizi çağırıyor diyerek mekana giriş yapıyor ve kahve eşliğinde tramisunun tadına bakıyoruz. Fiyat olarak 110 MKD tiramisu, 70 MKD kahve…
Lokum mu?
Evet lokum ve iddialı bir lokum. Ustamız elbette Türk. As bayrakları!
Bu nu lokumların enfes tadından zaten anlayacaksınız. Ayrıca diğer bir lezzet olan acı badem kurabiyenin mutlaka tadına bakmanızı da tavsiye ederim.
Üsküp City Alışveriş Merkezini gezelim…
Benim Üsküp’e gelmeden önce merak ettiğim konulardan biri fiyat karşılaştırmasıydı. Genel olarak incelediğimde kadınlar için bilinen kıyafet markalarının Türkiye’yle pek bir farkı olmadığını gördüm, ancak ayakkabı ve elektronik aletler Üsküp’te oldukça uygun. Şöyle açıklayayım bilinen en popüler ayakkabı markaları burada yarı fiyatına ve tabi elektronik aletler de…
Telefon almak her ne kadar bizim için daha maliyetli olsa da akıllı saatlerden, tabletlere ve tabi kulaklara kadar buradan almak çok daha hesaplı. Elektronik cihazlara güvenemeyenler için söylemeliyim ki oradaki marka Türkiye’deki ile aynı marka, ben aylardır güvenle kullanıyorum yani tavsiye ederim:)
“Ulaşımı nasıl sağlayacağız?” derseniz ben yine toplu taşımadan yana biri olarak otobüsü önereceğim. Burada ulaşım diğer Balkan ülkelerine kıyasla biraz daha pahalı ve otobüsleri 2 katlı nostaljik bir araç. İskender heykelinin karşısından geçen 15 numaralı otobüsle 50 MKD ile otobüs şoföründen bir bilet alarak avmnin önüne kadar ulaşım sağlayıp aynı yöntemle konakladığınız Türk Çarşısı bölgesine dönebiliyorsunuz. Taksi kullanmak isteyenler için söylemek isterim ki taksimetreleri dakika hesabına göre çalışıyor…
Bir Üsküp Hikâyesi Taş Köprü…
Üsküp’ü ikiye ayıran bir yandan da birleştiren bu köprünün amacı Müslüman (Türk) ve Makedon bölgelerini birbirinden ayırdığına inanılıyor. Orada yaşayan insanlarla yaptığımız sohbetler sonucu ve gözlemlerimizle anladık ki bu köprü gerçekten iki ayrı yaşam alanını oluşturmuş. Türk, yani Müslüman bölge daha eski ve nostaljik yapılara sahipken Makedon bölge daha modern bir yaşam alanına sahip.
Türk ve Müslüman olarak belirtmemin sebebi bölge halkı iki ayrı tanımı da kullandığı içindir. Ancak tarihin bugününe baktığımızda, gözlemlerimizle belirtmeliyim ki bu iki bölge arasında bir ayrımcılık söz konusu değil. Makedon bölgede de bulunduk, Türk bölgede de… İnsanlar oldukça yardımsever ve nezaket sahibi, bizim de ilgilenmemiz gereken yalnızca bu değil mi? İnsan olmak…
Tarihi bilgi olarak eklemek isterim ki Üsküp Taş Köprü, Vardar Nehri üzerinde yer alan tarihi bir yapıdır. 15. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Sultan II. Murad'ın emriyle inşa edilmiştir. Köprü, taşlardan yapılmış ve 21 gözlem nehrinin iki yakasını birleştirmektedir.
Makedonya Meydanı (Macedonia Square)
Üsküp’ün en merkezi noktalarından biri olan Makedonya Meydanı, şehirdeki en önemli anıtların ve yapıları barındıran bir alandır. Makedonya'nın bağımsızlık mücadelesini simgeleyen ve 2011 yılında inşa edilen "Alexander the Great" heykeli yer alıyor. Meydanın etrafındaki kafe ve restoranlarda oturup şehri izleyebilirsiniz.
Milli Müze (Museum of the City of Skopje)
Şehir hakkında derinlemesine bilgi edinmek isterseniz, Üsküp’teki Milli Müze'yi ziyaret edebilirsiniz.
Matka Kanyonu (Matka Canyon)
Üsküp’ün 15 km güneyinde yer alan Matka Kanyonu, doğaseverler için mutlaka görülmesi gereken bir yerdir. Üsküp’ten kolayca ulaşılabilen bu bölge, yürüyüş, tekne turu ve kaya tırmanışı gibi çeşitli açık hava aktiviteleri sunar. Ayrıca, kanyonda yer alan Vrelo Mağarası, Avrupa’nın en derin mağaralarından biri olarak ilgi çeker.
Millennium Cross (Bin Yıl Haçı)
Üsküp’ün dışındaki Vodno Dağı'nın zirvesinde yer alan Millennium Cross, 2000 yılında inşa edilmiş büyük bir haçtır. Hem dini bir sembol hem de görsel olarak şehir manzarasını en iyi izleyebileceğiniz noktalardan birisidir. Dağa teleferikle çıkmak oldukça keyifli bir deneyim sunar.
Sancak Camii
Eski Çarşı bölgesinde bulunan bu Osmanlı camii, Üsküp’ün en eski ve en etkileyici dini yapılarından biridir. İnşası 16. yüzyıla dayanan cami, Osmanlı İmparatorluğu'nun Üsküp’teki izlerini görmenizi sağlar.
Mustafa Paşa Camii
Osmanlı İmparatorluğu döneminin en zarif camilerinden biri olan Mustafa Paşa Camii, Eski Çarşı’da yer alır ve etkileyici iç mekân süslemeleriyle dikkat çeker. Camii, aynı zamanda çok sayıda tarihi esere de ev sahipliği yapmaktadır.
Ancak üzülerek belirtmeliyim ki camiler namaz saati sonrası kilitleniyor. Bu durum da turistik açıdan olumsuzluğa sebep oluyor. Umarım gün içerisinde de açık tutmaları gerektiğinin bilincinde olunur. Çünkü diğer dini mabetleri gün içerisinde görebilmek mümkünken bu tür bir uygulamayla kendi mabet yerimiz olan camileri pek gezemedik…
Üsküp Arkeoloji Müzesi
Arkeoloji ve tarih meraklıları için ideal bir yer olan bu müze, Makedonya'nın zengin tarihini keşfetmek isteyen ziyaretçilere hitap eder. Müzede, antik döneme ait eserlerden Orta Çağ’a kadar pek çok farklı koleksiyon sergilenmektedir.
Sevgili okurlar bu haftaki rotamız olan Üsküp’ü adım adım birlikte keşfettik. Bir sonraki hesaplı gezi rehberinde buluşmak dileğiyle, hoşça kalın…