İSTANBUL, (DHA)- DİL ve Konuşma Terapisi Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Kaçar Kütükçü, dil ve konuşma becerilerinin bir çocuğun hayatındaki en temel yapı taşlarından biri olduğunu belirterek, bu becerilerin akademik başarıyı doğrudan etkilediğini vurguladı. Kütükçü, “Gecikmiş dil-konuşma ve gelişimsel dil bozuklukları, okulda okuma-yazma becerilerinin geride kalmasına, matematik problemlerinin anlaşılmasında güçlükler yaşanmasına ve sosyal uyumsuzlukların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle, dil ve konuşma terapisi, çocukların gelişim süreçlerinde önemli bir rol oynamaktadır. Dil ve konuşma terapisi akademik başarıyı da getiriyor” dedi.

Biruni Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Dilber Kaçar Kütükçü, çocukların dil becerilerinin sadece okul başarısı için değil, aynı zamanda genel gelişimleri için de kritik öneme sahip olduğunu söyledi. Dil becerileri sayesinde çocukların, öğretmenleriyle etkili iletişim kuracağını söyleyen Kütükçü, “Ders materyallerini daha iyi anlar ve yaşıtlarıyla sağlıklı sosyal ilişkiler geliştirirler. Ancak dil ve konuşma bozukluğu yaşayan çocuklar, bu süreçlerde çeşitli zorluklarla karşılaşabilir. Özellikle gecikmiş dil-konuşma ve gelişimsel dil bozuklukları, okulda okuma-yazma becerilerinin geride kalmasına, matematik problemlerinin anlaşılmasında güçlükler yaşanmasına ve sosyal uyumsuzlukların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle, dil ve konuşma terapisi, çocukların gelişim süreçlerinde önemli bir rol oynamaktadır” dedi.

‘ERKEN YAPILAN TERAPİLER ÇOCUKLARIN OKULDA AKTİF KATILIM GÖSTERMELERİNİ SAĞLAR’

Dil ve konuşma bozukluğu olan çocukların akademik başarıda geride kalabileceğini söyleyen Kütükçü, “Ancak erken müdahale ile bu çocukların dil becerileri geliştirilebilir ve okul başarıları artırılabilir. Erken dönemde yapılan terapiler, çocukların yalnızca dil becerilerini değil, özgüvenlerini ve okulda daha aktif katılım göstermelerini de sağlar” diye konuştu.

ERKEN YAŞTA DİL VE KONUŞMA TERAPİSİ PROJELERİ

Dr. Kaçar Kütükçü, 2024 yılında yürütülen ‘Terapistim Yanımda: Anaokulu Öğrencilerinin Dil ve Konuşma Becerilerinin Okul Ortamında Desteklenmesi’ adlı proje ile önemli bir başarıya imza atıldığını belirtti. Proje kapsamında, 19 anaokulu öğrencisine okul ortamında dil ve konuşma terapisi verildi. Ayrıca, rehber öğretmenlerle iş birliği yapılarak, çocukların dil gelişimini destekleyen etkinlikler düzenlendi. Dr. Öğr. Üyesi Dilber Kaçar Kütükçü, “Hikaye anlatımı, soru-cevap oyunları ve ses farkındalığı geliştiren eğlenceli oyunlar gibi yöntemler, çocukların dil becerilerini geliştirirken, aynı zamanda öğrenmeye olan ilgilerini de artırdı” ifadelerini kullandı.

Kütükçü, uygulanan testlerin, terapilerin etkinliğini ortaya koyduğunu belirterek çocukların dil gelişiminde gözle görülür bir ilerleme sağlandığını ifade etti.

“Dil ve konuşma terapisi, erken yaşta uygulandığında yalnızca dil gelişimi değil, sosyal beceriler ve akademik başarı üzerinde de uzun vadeli olumlu etkiler oluşturur” diyen Kütükçü, çocukların genellikle 1 yaşında ilk kelimelerini söylemeye başladığını belirti. 2 yaşında basit cümleler kurduğunu ve 4 yaşında Türkçedeki çoğu sesi doğru üretebildiklerini ifade etti. Ancak gelişim geriliği olan çocuklar için, terapi sürecinin yaştan bağımsız olarak başlaması gerektiğini belirtti.

‘EBEVEYNLER, ‘ZAMANLA GEÇER’ DİYEREK DURUMU İHMAL ETMEMELİ’

Ebeveynlerin çocuklarının dil gelişiminde önemli bir yer tuttuğunu belirten Kütükçü, “Ebeveynlerin, çocuklarıyla bol bol konuşması, kitap okuması ve dil gelişimini destekleyen oyunlar oynaması, dil becerilerini geliştirmek için çok önemlidir. Ekran kullanımının sınırlı tutulması gerekir. Ayrıca, çocuklarının dil gelişiminde bir gerilik fark eden ebeveynler, ‘zamanla geçer’ diyerek durumu ihmal etmemeli. Dil ve konuşma terapisine erken başvurmanın, daha etkili sonuçlar veriyor” diye konuştu.

‘ÇOCUKLARIN DİL GELİŞİMİNE DAHA FAZLA ÖNEM VERİLMESİ GELECEKTEKİ BAŞARILARINI ŞEKİLLENDİRİR’

Kütükçü, dil ve konuşma becerilerinin, bir çocuğun hayat boyu başarısını etkileyen temel unsurlar olduğunu belirterek, “Her çocuk, potansiyelini gerçekleştirebilmek için doğru desteği hak eder. Çocukların dil gelişimine daha fazla önem verilmesi, onların gelecekteki başarılarını şekillendirir” ifadelerini kullandı.