Yaşlanmak nedir? Saçlarımızın beyazlaması mı? Yüzümüzün kırışması mı? Peki unutkanlık durumu mu? Yaşlanmayı; “Organizmada, molekül, hücre, doku, organ ve sistemler düzeyinde zamanın ilerlemesi ile ortaya çıkan, geriye dönüşü olmayan, yapısal ve işlevsel değişikliklerin tümü” olarak tanımlayabiliriz.

Haber Resmi
Yaşlılık; kronolojik, biyolojik, fizyolojik ve psikolojik, sosyal gibi farklı şekillerle karşımıza çıkabilir.
Yediğimiz bazı besinler vücutta oksidatif hasarı destekleyebilir. Bu ise yaşlandırmayı hızlandırabilir. Bu besinler nelerdir ve bunu nasıl yapıyorlar?

Haber Resmi

Margarin: Sıvı haldeki yağların hidrojenle doyurulması ile elde edildiğinden içeriğindeki trans yağlar kollajen yıkımına sebep olur.

Gazlı içecekler: İçerdiği ekleme şeker 
miktarları cok fazladır. Fazla şeker tüketimi vücut hücrelerinde yaşlandırıcı etki göstermektedir.

Hamurişi: Kan şekerini hızlı yükselttiğinden glisemik indeksi yüksek olan besinler vücutta AGE oluşmasına neden olur ve kollajen yıkımını tetikler.

Alkol: Vücutta su kaybına sebep olacağından yaşlanmayı hızlandırır ve karaciğerde toksin birikimine neden olarak vücut yenilenmesinde elzem olan A vitamininin kaybolmasına neden olur. 

Kızartma: Trans yağlar vücutta serbest radikalleri arttırır ve böylece sağlıklı hücrelerin yok olmasına neden olur. Yaşlandırmayı hızlandırmaktadır.

Haber Resmi